Milliyet.com.tr/ÖZEL İstanbul’da birtakım restoranlarda harcama limiti getirildiğine dair tezler gündeme düştü. Buna nazaran bir restoranda yeme içme yapmak isteyen bir kişi 1500 TL’lik alt limitle masaya oturuyor. En alt hudut olan bu limite nazaran yeme içme yapabilirken, yalnızca bir çay bile içilse 1500 TL’lik meblağı ödemek zorunda kalıyor. Pekala argümanlar gerçeği yansıtıyor mu? İşletmelerin bir limit koyması gerçek bir uygulama olur mu? 4 kişilik bir aile bir restoranda ortalama ne kadar ödeme yapıyor?
Konuyla ilgili tezlere ait Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl ve İstanbul’da bir Restoran CEO’su Nihat Bingöl kıymetli açıklamalarda bulundu.
‘HARCAMA LİMİTİNE GİDEN BİR İŞLETME GÖRSEK BUNUN ÜZERİNE BİRİNCİ BİZ GİDERDİK’
TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl’ün açıklamaları şu halde: “Bu söylentilerin bir desteği, bir temeli yok. En azından bizler tespit edemedik. Bu uygulamanın olduğuna dair birkaç söylenti ortaya çıktı, ucunu araştırdık lakin bulamadık. Esasen restoranların önünde menü bulundurma zaruriliği TÜRES olarak bizim teklifimizdi. Harcama limiti uygulamasına giden bir işletme görsek bunun üzerine birinci biz giderdik.
İŞLETMELERİN MÜŞTERİLERE LİMİT UYGULAMASI YANLIŞSIZ OLUR MU?
Bu muhakkak gerçek bir uygulama değil. Bu husus ortaya atılmış ve gerçekliği şaibeli bir bahis.
‘FİYATLAR YÜKSEK DEĞİL, HER BÜTÇEYE UYGUN İŞLETME BULUNABİLİYOR’
Tüm bölümlerde olduğu üzere yeme-içme kesiminin de bir maliyet hesabı vardır. Fiyatlara tesir eden temel faktörler şunlardır: Kira sarfiyatı, işçi masrafı, ham unsur masrafı, elektrik, su, doğal gaz vb. artışlar bölümümüzü şahsen etkiliyor. Bunlarda yaşanan artış fiyatlara direk yansıyor. Yeme-içme dalında fiyatların makul olup olmadığının bir standardı yok. Örneğin siz bir market eserini Türkiye’nin çabucak hemen her yerinde üç aşağı beş üst birebir fiyatlara alabilirsiniz fakat restoran, lokantalarda lokasyona, ödediği kiraya, ham unsuruna işçisine kadar birçok faktör var ve fiyatlar bunlara nazaran belirleniyor.
Şimdi Esenler’deki bir işletme ile Nişantaşı’ndaki bir işletmenin misal fiyatlar sunmasını bekleyemezsiniz. Lakin lokasyona nazaran bir kıymetlendirme yaparsak fiyatlar yüksek değil. Her bütçeye uygun işletme bulunabiliyor.
FİYATLAR YILBAŞI SONRASI ARTAR MI?
Daha evvelce de bahsettiğim üzere, kiralara, işçi maaşlarına, ham unsura ve güç masraflarına artırım gelirse fiyatlar da artış gösterecektir. Yeme-içme bölümünde fiyatlar yüksek olunca daha fazla para kazanılmıyor, bu müşteri kaybına yol açıyor. O yüzden yeni yıl sonrası için ümidimiz bizim menülerimizi etkileyecek seviyede masraf kalemlerimizde artışların yaşanmaması. Şayet sarfiyat kalemlerinde artış yaşanırsa bu fiyatları da etkileyecektir.”
NİHAT BİNGÖL: BOĞAZ TARAFINDA BİRKAÇ RESTORAN BU SİSTEME GEÇMİŞ
Konuyla ilgili İstanbul’da bir Restoran CEO’su Nihat Bingöl şu tabirleri kullandı: “Yurt dışında bu halde çalışan restoranlar var. Duyduğum kadarıyla boğaz tarafında birkaç restoran da bu sisteme geçmiş. 1500 TL’lik bir harcama limiti ile masaya oturuyorsunuz. 1500 TL’nin altındaki rastgele bir fiyatta yeniden de 1500 TL ödemek zorundasınız.
‘KİŞİ BAŞI FİYATLARIN DÜŞMESİNİ ENGELLİYORLAR’
Harcama limiti uygulamasının sebebi kişi başına düşen ortalama geliri artırmak. Bilhassa kuver sayısı sonlu olan restoranlar, kısıtlı sayıda müşteri kabul edebildikleri için bu uygulama ile müşterilerine en az bir harcama limiti koyuyor ve kişi başı fiyatlarının muhakkak bir düzeyin altına düşmesini engelliyorlar. Bu hizmetin yanlışsız olup olmadığı yanıtını ise en uygun biçimde müşteriler verecektir. Türkiye’de negatif istikamette bir reaksiyon ile karşılaşılacağını düşünüyorum.
4 KİŞİLİK BİR AİLE NE KADAR ÖDÜYOR?
Özellikle enflasyonun tesirini sert bir halde hissettirdiği periyotta, besin dalında fiyat meçhullüğü meydana gelmişti. Birçok firma panik artırımları yaparak müşterilerini kaybetti. Enflasyonist ortamlarda ekonomik okur-yazarlık ve maliyet muhasebesi bizlerin fiyat belirlemesinde çok değerli yer kaplıyor. Bunları yanlışsız kullanamayan yöneticiler piyasadan reaksiyon alabiliyorlar. Şu an restoran kesimi için kişi başı 600 TL – 2500 TL ortası değişen bir fiyat kelam konusu. 4 kişilik bir aile hoş bir yemek yiyebilmek için en az 4000 TL’yi gözden çıkarmalı.
‘ASGARİ FİYATA GELECEK ARTIRIM ARTIŞI BELİRLEYECEK’
Yılbaşı sonrası fiyatlar çok bir artış göstermemekle bir arada artacaktır. Bilhassa minimum fiyata gelecek artırım bu artış oranını belirleyecek. Fakat daralan piyasa şartları restoranların fiyat geçişlerinde daha önlemli olmasına neden oluyor.”